Selecteer een pagina

In een televisie uitzending van ZEMBLA werd er aandacht besteed aan anti depressiva oftewel de “pieker pil”. Wat naar voren kwam in deze uitzending was dat jongeren steeds meer antidepressiva voorgeschreven krijgen, terwijl het bekend is dat deze medicijnen bij jongeren zelfmoord gedrag kan opwekken.

De landelijke huisartsen vereniging waarschuwde in 2015 al dat door de overgang van jeugdzorg naar de gemeente er extra lange wachttijden zijn ontstaan. Hierdoor worden er steeds vaker antidepressiva aan jongeren gegeven omdat ze moeten wachten. Uit klinisch onderzoek is bewezen dat er een groter risico op zelfmoordgedrag van jongeren tot 25 jaar met een psychiatrische aandoening bestaat. De levensfase 15 tot 25 jaar is een gevaarlijke fase voor het gebruik van dit medicijn. Het brein maakt een ontwikkeling door tot de leeftijd van 25 jaar, dan is het brein pas volgroeid.

In Nederland slikt ongeveer een miljoen mensen anti-depressiva. In de uitzending van ZEMBLA kwam tevens naar voren dat de werking van het middel gelijk staat aan het placebo effect. Alleen voor mensen die zeer zwaar depressief zijn blijkt het middel te werken. Het slikken van dit medicijn zorgt er in veel gevallen voor dat men nog dieper in de depressie komt.  In veel gevallen gaat een depressie vanzelf over of kan het versnelt worden door middel van hypnose.

Professor David Healy van de universiteit van Cardiff beweerde zelfs dat depressie niet wordt veroorzaakt door een tekort van serotonine in de hersenen. Hij vertelde zelfs dat dit een marketing verhaal is van de farmaceutische industrie. Want hiermee is de oplossing van depressie een pil. Maar mensen met gezond verstand weten natuurlijk ook dat het ergens vandaan moet komen. Haal je de bron niet weg dan zal de depressie altijd weer terug kunnen komen.

Wil je sterker in je vel komen te zitten, ga naar de bron en het zal alles veranderen!