Selecteer een pagina

Ongeveer 2% van de examens in 2011 bestond uit een faalangst examen en in 2015 is dit zelfs gestegen naar 6%. Waarom is er meer vraag naar een faalangst examen?Een faalangst examen bij het CBR wordt hetzelfde beoordeelt dan een regulier examen bij het CBR. Echter bij een faalangst examen is de duur van het examen 25 minuten langer. Dit houd niet in dat je langer moet auto rijden, want dat zou weer oneerlijk zijn. Nee, er wordt voordat je in de auto stapt meer tijd genomen voor een voorgesprek. Hier wordt geprobeerd om een vertrouwensband op te bouwen en de kandidaat op zijn of haar gemak te stellen. Ook heeft de kandidaat de mogelijkheid om tijdens een examen een of meerdere time out aan te vragen, om weer even rustig te worden als het even teveel wordt.

Opvallend is dat niet alle examinatoren faalangst faalangst examens afleggen. Juist de examinatoren die sterk zijn om de kandidaten op hun gemak te stellen en meer sociale vaardigheden hebben worden hier voor uitgekozen. Het slagingspercentages bij een faalangst examen ligt hoger dan bij een regulier examen. Naar mijn mening komt dat doordat de kandidaten zich beter voorbereiden op het examen en de benadering van de examinator maakt ook veel verschil.

De manier van benaderen van de examinator tegen over de kandidaat zorgt ervoor dat de kandidaat meer uit zichzelf kan halen. Vergelijk het maar als je zelf iets moet doen in een omgeving waar jij je op je gemakt voelt en als gelijkwaardig wordt beschouwd dan in een omgeving waarbij je je niet prettig voelt en je tegen de andere mensen op kijkt. Je beleving zal anders zijn. Daarom zou het CBR misschien moeten gaan nadenken dat het oude model van examineren verbeterd kan worden naar het niveau van het faalangst examen.

Hoe zit het dan met de faalangst van de leerling? Faalangst is de spanning en angst die ontstaat op het moment dat van jou een prestatie wordt verwacht waarvan je denkt dat je er niet veel van terecht zult brengen. Dus als de kandidaat niet competent genoeg is praten we niet over faalangst, het is juist logisch dat degene niet door de test kan komen. Hier verschuilen veel kandidaten zich dan achter. Echter kun je goed autorijden, weet je wat er van jou verwacht wordt, beheers je alle onderdelen, maar tijdens het examen zak je in dan spreken we pas over faalangst.

Angst om te falen ontstaat vaak door onze gedachte, omdat we onze gedachte van tevoren al programmeren. Ik zal een mooi voorbeeld hierover vertellen. Stel je loopt overdag naar huis en je moet door een straatje lopen met veel bomen rond om je heen. Niets aan de hand. Maar nu moet je ’s nachts rond 3,00 door het zelfde straatje lopen. De kans is nu groot dat je anders door het straatje loopt. Het blijft hetzelfde straatje en er is verder niets aan de hand. Alleen het tijdstip, dat het donker is en dat je denkt dat er weinig mensen om je heen lopen en dat er iets kan gebeuren zorgen voor een andere beleving.

Dit kan dus ook met je praktijkexamen gebeuren. Je bent vaardig in je autorijden maar zo gauw het praktijk in beeld komt dan werken je gedachten verlammend. Jou voorstelling over het examen en misschien jou gevoel van falen tijdens het examen, zorgen ervoor dat je onvoldoende presteert. Sommige mensen zitten tijdens het examen in de auto en denken laat me maar zakken, als het maar voorbij is.

MindRelease heeft een sessie ontwikkeld speciaal voor mensen met faalangst die op het praktijkexamen moeten bij het CBR. Je komt 1 of 2 dagen voor je praktijk examen langs voor een sessie. Je zult merken dat je na de sessie veel rustiger bent, goed kunt slapen en dat je niet meer bezig bent met het praktijk examen wat eraan gaat komen. Tijdens het praktijkexamen heb je nog steeds zenuwen, maar deze zorgen er juist voor dat je scherp staat. De zenuwen zullen geen overhand krijgen op je examen.

  • Zijn jou vaardigheden op peil.
  • Wil je voor het praktijkexamen rustig slapen.
  • Wil je je slagings percentage verhogen.

Klik hier om relaxed naar je praktijkexamen van het CBR te gaan!