Selecteer een pagina

In deze tijd vol met afleiding, zou je zeggen dat focus juist goed is. Maar een hele dag focussen is bijna onmogelijk en wat veel mensen niet weten is dat het zelfs schadelijk is. Door de hele dag te focussen put je het brein uit. In de neurowetenschap is ontdekt dat in rust het ontfocuscircuit automatisch wordt geactiveerd. In rust vinden onder andere de volgende processen plaats: recente herinneringen worden opgeslagen, herinneringen uit het verleden die men nodig heeft in de toekomst worden naar de voorgrond gebracht, je verzamelt nieuwe energie en het creatief netwerk wordt versterkt. Daarom hoor je veel goeroe’s ook zeggen “In de stilte hoor je alles”. Door te ontfocussen ontdek je dingen over jezelf die je nog niet wist. Het maakt je een completer mens.

Ons brein bestaat voor 10% uit ons bewuste geheugen (focus) en voor 90% uit het onderbewuste geheugen (dit wordt actief bij het ontfocussen). Je kunt dus wel nagaan hoe belangrijk ons onderbewuste geheugen is, anders zou deze verhouding wel anders liggen. Door de hele tijd gefocust te zijn verwaarloos je het onderbewuste gedeelte van het brein. Terwijl het juist goed is om meer voor het onderbewuste brein te zorgen.

Focussen is essentieel, maar het ontfocuste brein is zeker zo belangrijk. Dus het is belangrijk om op tijd te ontfocussen. Een afwisseling van focus en ontfocussen resulteert in de hoogste effectiviteit. Bij grote bedrijven zoals Google weten ze dit al jaren. De werknemers van Google krijgen gratis ontbijt, lunch en diner. Door gezamenlijk te eten brengen de medewerkers meer tijd met elkaar door en kan het brein ontfocussen van de werkzaamheden. Wist je dat ze zelfs een huisdier mee mogen nemen naar het werk, hierdoor krijgt de werknemer meer energie en ook tijdens de werkzaamheden afleiding. Gratis sporten of even een dutje doen is heel normaal bij Google. Je krijgt zelfs massage punten als je een project hebt afgerond, zodat je tijd neemt om te ontspannen en dus ontfocussen. Bij Google hanteren ze de 80/20-regel. Dit betekent dat werknemers tachtig procent van hun tijd bezig zijn met hun werkzaamheden en twintig procent van hun tijd mogen besteden aan hun passie. Je ziet google snapt het proces van ontfocussen. Daar kunnen wij nog iets van leren.

Wat zijn jouw ideeën over ontfocussen en hoe ga jij er mee om in het dagelijks leven. Laat het me weten en plaats hieronder een bericht.