Selecteer een pagina

In onze westerse maatschappij wordt de afstand tot de natuur steeds groter. We kunnen ons vaak wel voorstellen dat we ons ziek kunnen denken, maar onszelf beter denken dat is voor veel mensen toch een stap te ver. En hoe werkt het in de dierenwereld? Waar zit de dokter en de apotheek van de dieren?

Toch is er in de wetenschap al meer dan 50 jaar bewijs dat wij onszelf kunnen genezen. Ons krachtige bewustzijn is in staat om zichzelf te geloven. Iedereen heeft weleens meegemaakt dat als je het gevoel hebt dat er vlooien in een huis zitten of je kinderen vertellen dat er weer luizen op school heersen, je direct jeukt gaat krijgen ook al zijn er geen vlooien of luizen.

Ikzelf was vroeger werkzaam in de farmaceutische industrie en daar gebruiken we de term “placebo”. Maar wat is placebo nou eigenlijk. Placebo is de term van genezing of werkzaamheid zonder de tussenkomst van een medicijn. De patiënt denkt dat hij of zij een werkzaam medicijn krijgt toegediend maar in werkelijkheid is het een soort snoepje. Mensen werden spontaan beter, omdat ze dachten dat dit een goed genezend medicijn voor hun was. En natuurlijk zijn we niet in staat om alles te genezen, maar voor veel aandoeningen heeft je lichaam zelf de oplossing.

Buiten het placebo effect bestaat er ook het nocebo effect. Bij het nocebo effect denken we onszelf ziek. Angst maakt ziek. Denk maar eens als je een presentatie moet geven, je moet overgeven of je kunt niet meer helder denken. In 1999 was er in België een persbericht dat meerder scholieren onwel werden na het drinken van cola. Het ministerie van volksgezondheid had besloten om alle flessen cola uit de schappen te halen. Heel veel mensen, die het artikel gelezen hadden met deze mededeling en cola gedronken hadden kregen dezelfde klachten. Onderzoek wees uit dat het massa hysterie betrof. Er waren geen toxische stoffen gevonden in de cola.

Er is ook een onderzoek geweest waarbij patiënten een zoutoplossing kregen toegediend en er werd bijverteld dat het chemotherapie was. De patiënten gingen spontaan overgeven en bij sommige viel zelfs hun haren uit. Je ziet hoe je lichaam kan reageren op informatie van buitenaf.

Mensen met vormen van stress: eenzaamheid stress, werk stress, geld stress zetten in hun lichaam een soort knop om waarbij je lichaam gaat denken dat je in levensgevaar bent. Deze vorm van stress is niet erg als je tijdelijk door een leeuw wordt achtervolgt, maar deze vorm is als een soort sluipmoordenaar als er geen echte reden voor is en vooral wanneer deze blijvend is.

Je lichaam kan alleen herstellen als deze in een staat is van lichamelijke rust. Dat verklaart ook als je ziek bent dat je dan gewoon in je bed blijft en nergens zin in hebt. Je lichaam kan dan je energie naar de delen van het lichaam sturen die genezing nodig hebben. Bij stress gaat daar bijna alle energie naar toe, waardoor je lichaam niet of nauwelijks geneest. Waarom zou je lichaam energie sturen naar een genezing proces als je lichaam denkt dat deze in levensgevaar is en de kans groot is dat je het niet overleeft.

Daarom kunnen we ons lichaam beter in de genezende stand zetten in plaats van in de stress stand. Maar dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Als we onze brein in de positieve modus zetten gaan we al een stuk de juiste richting in. Maar er is meer nodig om ons systeem in happy genezende modus te zetten.

Wij hebben de workshop “Innerhealing” ontwikkeld, om weer de regie terug te krijgen van de natuur en ons lichaam. Zodat we vanuit onze westerse ogen weer wondertjes kunnen zien. En mensen vragen aan mij vaak en wat kost nu zo’n workshop en ik zeg dan altijd deze is onbetaalbaar. Wil je meer weten over deze workshop klik hier.